ßßß Cookit - przepis na "Żołnierzyki" ze szparagów w szynce parmeńskiej

"Żołnierzyki" ze szparagów w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
6 zielonych szparagów
6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej (lub serrano)
1/2 łyżeczki masła
2 jajka
Do podania: pieczywo (np. domowe)
Przygotowanie
Zagotować wodę w szerszym garnku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Szparagi opłukać i odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić i od razu przepłukać i schłodzić zimną wodą.
Szparagi zawinąć w plasterki szynki. Główki szparagów wysmarować odrobiną masła. Tak przygotowane szparagi włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut .
W międzyczasie ugotować jajka na miękko . Jajka włożyć do garnka z ciepłą wodą i zagotować. Gotować 3 min od momentu zagotowania wody. Natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_z_jajkiem_szynka_parmenska/przepis.html